Ajatuksia elämästä ja politiikasta

PISA kallellaan ja huonoon suuntaan

Torstai 15.11.2018


Heitän teille pohdittavaksi pienen haasteen.

Kävin eilen Keski-Karjalan Sivistysseminaarissa kuuntelemassa paria professoria. He kertoilivat suomalaisesta peruskoulusta ja sen tuloksista. Kuten tiedämme, koululaisten osaamista testataan PISA-kokein. Nuo testit järjestetään kolmen vuoden välein. Suomi on kauan ollut PISA-tulosten mahtimaa, mutta viime aikoina olemme alkaneet tippua niissä huolestuttavasti.

Koulussa on aina ollut eritasoisia oppilaita ja niin tulee aina olemaan. Vuoden 2015 PISA-kokeiden mukaan suomalaisissa kouluissa tehtiin historiallisen huono tulos. Noin 12% peruskoulun päättävistä oppilaista ei omaa sellaisia taitoja, joilla selviäisi jatko-opinnoista tai normaalin elämän tilanteista. Eli 12 sadasta ei tule selviämään niillä taidoilla normaali elämästä. Yli 16%:lla pojista ja yli 5%:lla tytöistä on ongelmia lukemisen kanssa peruskoulun päättyessä. Tähän, kun yhdistetään leikatut jatkokoulutuksen resurssit, pahimmillaan kahdeksan viikkotunnin lähiopetuksella, niin yhtälö ei liene toimiva?

Heitänkin teille sen pohdittavan kysymyksen, että onko ihme, etteivät työpaikat saa osaavaa työvoimaa ja mihin tällainen kehitys tulee lopulta Suomen viemään?

PS. Minusta alkaa tuntua, että mitä kauemmin olen ollut politiikassa mukana, sitä sosialistisemmin ajattelen. Haluan yhä enemmin pitää kaikki mukana kehityksessä, sillä olen oppinut, että se on ainoa tie menestyä ja kustannustehokkain.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini